Το βάρος των Αρβυλών σας Κάνει τη Διαφορά

Το βάρος των Αρβυλών σας Κάνει τη Διαφορά


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βάρος σας επιβραδύνει κατά την πεζοπορία και το πού κουβαλάτε το βάρος ενώ κάνετε πεζοπορία, κάνει μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι ίσως έχετε αντιληφθεί.

Το 1983, ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών διεξήγαγε μια μελέτη με τίτλο «Το ενεργειακό κόστος και η απόκριση στον καρδιακό ρυθμό των εκπαιδευμένων και μη εκπαιδευμένων ατόμων που περπατούν και τρέχουν με παπούτσια και μπότες» (Army Research Inst Of Environmental Medicine, 1983).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια πολύ μικρή αύξηση στο βάρος των παπουτσιών σας συνέβαλε σε σημαντικά υψηλότερη δαπάνη ενέργειας κατά το περπάτημα. Η παροιμία «ένα κιλό πρόσθετου βάρους στα πόδια σας ισούται με πέντε κιλά βάρους στην πλάτη σας» μπορεί να είναι αξιόπιστη. Το βάρος των παπουτσιών πεζοπορίας ή των μπότες σας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ωστόσο, μια βαριά μπότα ή παπούτσι θεωρείται κατά κανόνα καλό. Τα βαριά πέλματα προστατεύουν τα πόδια από μώλωπες, νύχια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, ενώ το βαρύ δερμάτινο επάνω μέρος προστατεύει από δαγκώματα φιδιών, αιχμηρά ραβδιά κ.λπ., αλλά όλη αυτή η προστασία έχει κόστος, ωστόσο.

Συχνά, οι άνθρωποι αγοράζουν μπότες πεζοπορίας για να στηρίξουν τους αστραγάλους και τα πόδια τους, για να αποτρέψουν τους στριμμένους αστραγάλους και υποτίθεται, για να αποτρέψουν τα πόδια που πονάνε, καλή στήριξη της καμάρας με άλλα λόγια. Ωστόσο, εάν η μπότα ή τα παπούτσια σας κάνουν όλη τη δουλειά οι αστραγάλοι, τα πόδια και τα πόδια σας ουσιαστικά δεν θα μπορέσουν ποτέ. Μπορεί να μην γίνουν πιο δυνατά ή αρκετά δυνατά, έτσι μπορείτε να μειώσετε το βάρος των παπουτσιών πεζοπορίας σας.

Τα παπούτσια/μπότες σας βασίζονται στη δραστηριότητά σας

1.) Τα λεγόμενα trail runners είναι φτιαγμένα για εκείνους που κυριολεκτικά τρέχουν δασικά μονοπάτια, σε αντίθεση με τα παπούτσια για τρέξιμο δρόμου που είναι σχεδιασμένα να τρέχουν σε επίπεδο έδαφος όπως πεζοδρόμια και δρόμους από άσφαλτο ή μπετόν. Οι δρομείς μονοπατιού έχουν συνήθως μια πιο άκαμπτη σόλα για να βοηθήσουν στην προστασία από μώλωπες από πέτρες και συνήθως έχουν ένα προστατευτικό δακτύλων για να σταματήσουν αυτά τα ενοχλητικά και μερικές φορές σοβαρά δάχτυλα.

Οι δρομείς μονοπατιών δεν είναι σχεδιασμένοι για απότομο, ολισθηρό ή πολύ ανώμαλο έδαφος. Θα ήταν ιδανικά για εκείνους τους πεζοπόρους που μένουν σε καλά καθορισμένα και σχετικά ομοιόμορφα μονοπάτια πεζοπορίας. Εάν φοράτε ένα ελαφρύ δρομέα, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο βάρος στο πακέτο σας χωρίς να παρατηρήσετε τη διαφορά, περισσότερο φαγητό και νερό για παράδειγμα. Οι δρομείς του μονοπατιού συνήθως ξεκουράζονται κάτω από τον αστράγαλο, επομένως μην περιμένετε καμία προστασία από φίδια, βαριές βούρτσες ή αιχμηρά κλαδιά κατά μήκος του εδάφους.

2.) Τα παπούτσια πεζοπορίας είναι κατασκευασμένα για πιο ανώμαλο έδαφος, αλλά όλα τα προστιθέμενα στρώματα προστασίας προσθέτουν περισσότερο βάρος. Τα παπούτσια πεζοπορίας μπορούν να είναι το παντού παπούτσι για εκείνο το άτομο που βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους που έχει αναπτύξει με τα χρόνια δύναμη στα πόδια και στον αστράγαλο, επειδή τα παπούτσια δεν προσφέρουν μεγάλη προστασία από τους στριμμένους αστραγάλους. Η εμπειρία μετράει, επειδή το παπούτσι είναι πιο βαρύ, επομένως το φορτίο του σακιδίου σας θα πρέπει να είναι ελαφρύτερο. Αυτό σημαίνει ότι έχετε ελάχιστες προμήθειες, αλλά έχετε την ικανότητα και τη γνώση μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά που σας επιτρέπουν να ανανεώνετε κατά μήκος της διαδρομής.

3.) Οι μπότες πεζοπορίας είναι για όσους ανησυχούν για τους στριμμένους αστραγάλους ή για εκείνους που είχαν τραυματισμούς στο παρελθόν που σας κάνουν επιρρεπείς σε διάστρεμμα αστραγάλων. Οι σόλες είναι σχεδιασμένες για ολισθηρό έδαφος και οι περισσότερες ποιοτικές μπότες προσφέρουν προστασία από το νερό και το κρύο. Οι μπότες θα πάνε πάνω από τον αστράγαλο και έτσι προσφέρουν κάποια προστασία από δαγκώματα φιδιών, αιχμηρά κλαδιά και άλλα αντικείμενα. Είναι βαρύτερα σε σύγκριση, φυσικά, γι' αυτό έχετε αυτό υπόψη κατά την επιλογή.

Σε αντίθεση με ένα σακίδιο πλάτης, οι μπότες ή τα παπούτσια σας δεν μπορούν να γδυθούν για να μειώσουν το βάρος μόλις τα έχετε σπίτι. Το μόνο ρεαλιστικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αξιολογήσετε με ειλικρίνεια τις δυνατότητές σας και πού σκοπεύετε να κάνετε πεζοπορία, ώστε να μπορείτε να αγοράσετε τη μπότα ή το παπούτσι που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και να εξακολουθείτε να προσφέρει την προστασία που χρειάζεστε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μειώνετε το βάρος.

Για να είστε προετοιμασμένοι, μπορεί να είναι καλή ιδέα να έχετε ένα ζευγάρι δρομείς και ένα ζευγάρι παπούτσια πεζοπορίας ή πιο βαριές μπότες στο όχημά σας ή ακόμα και στο σακίδιο σας, ώστε να μπορείτε να προσαρμοστείτε στην κατάσταση. Εάν, για παράδειγμα, εγκλωβιστείτε σε ένα όχημα και πρέπει να κάνετε πεζοπορία, θέλετε τα κατάλληλα υποδήματα για το έδαφος και έχετε υπόψη σας ότι το έδαφος μπορεί να αλλάξει γρήγορα.

Όσο περισσότερο κάνετε πεζοπορία τόσο πιο δυνατά θα γίνονται τα πόδια, τα πόδια και οι αστραγάλοι σας, ώστε να μπορείτε να μειώσετε την εξάρτησή σας από τις πιο βαριές μπότες, εάν ο στριμμένος αστράγαλος είναι το κύριο μέλημά σας.

Μπορείτε να δείτε εδώ την ποικιλία σε ελαφριά, ενδιάμεσου βάρους και πιο βαριά άρβυλά μας 

  |  

Περισσότερες Αναρτήσεις